Lijst van 3 ontwikkelaars van windparken in Polen

Lijst van 3 ontwikkelaars van windparken in Polen

De grote afhankelijkheid van Polen van steenkool, dat in 2017 80% van de elektriciteit van het land leverde, heeft de vooruitgang van het land bij het bereiken van de klimaatneutraliteitsdoelstellingen van de EU belemmerd. In 2020 heeft Polen de doelstelling van 15% elektriciteit uit hernieuwbare bronnen niet gehaald, aangezien het land slechts 10,75% heeft gerapporteerd. Ondanks het niet halen van de doelstellingen, heeft Polen wel enkele stappen in de goede richting gezet: hun geïnstalleerde capaciteit bereikte 9,475G, waarvan 65% afkomstig was van windenergie. In 2021 kondigde de Poolse regering plannen aan om de energieproductie uit steenkool te beperken en zich te concentreren op hernieuwbare energiebronnen, met plannen om de offshore windenergie te verhogen tot 11% (van 5,9%) en de ontwikkeling van zonne-energie te verhogen tot 7,8GW tegen 2030. De voorgestelde bedrijven behoren tot de Lijst van de 250 grootste investeerders in hernieuwbare energie in Europa.

1) RWE (Duitsland)

De Duitse energiegroep blijft zijn reeds indrukwekkende portefeuille van 50 GW uitbreiden met investeringen tot 50 miljard euro tegen 2030 in onder meer wind-, zonne- en waterstofprojecten. Een daarvan is de ontwikkeling van een windpark van 16,8 MW in Rozdrazew in het westen van Polen. De 16,8 MW-locatie is het zestiende windpark dat RWE in het land heeft ontwikkeld, waarmee de totale geïnstalleerde capaciteit op 410 MW komt. RWE wil zijn expansie in het land voortzetten met de ontwikkeling van zijn 48MW Dolice en 12MW Lech Nowy Staw 3 locaties. De Duitse groep wil ook voet aan de grond krijgen op de Poolse markt voor zonne-energie met een projectpijplijn van meer dan 80 MW aan projecten die in 2022 en 2023 zullen worden ontwikkeld.

2) EDF Renewables (Frankrijk)

De in Parijs gevestigde energiegroep is uitgegroeid tot industrie-experts in windontwikkeling en is verantwoordelijk voor talrijke projecten in heel Europa. In 2013 nam EDF zijn eerste Poolse windpark in gebruik met het Linowo-project van 48 MW. De Franse groep blijft gebruik maken van de gunstige omstandigheden voor windenergie in Polen, aangezien zij in maart 2022 hun derde project in het land hebben voltooid. Het 24MW Gorzyca windpark ligt in Radowek en levert genoeg elektriciteit om 40.000 huishoudens te voorzien. Het project was het eerste in zijn soort dat volgens de nieuwe netwerkcode in Polen werd ontwikkeld, met behulp van de stroomopwekkingsmodule van type D. Het project vormt een hoeksteen in de Poolse plannen om de groei van schone energieprojecten te versnellen en te streven naar een netto-nul toekomst.

3) OX2

Sinds zijn oprichting in 2004 heeft OX2 zich volledig toegelegd op de ontwikkeling van volledig duurzame energieoplossingen en heeft daarmee zijn positie gevestigd als een van Europa’s toonaangevende ontwikkelaars van windenergie. Tot op heden heeft de Zweedse groep meer dan 3GW aan windenergieactiva ontwikkeld en verkocht. OX2 heeft een gevarieerde portefeuille van projecten in heel Europa in landen als Zweden, Estland, Finland, Roemenië en Griekenland. In mei 2022 kondigde de groep de verkoop aan van zijn Wysoka-park van 63 MW aan de Ingka-groep, de investeringstak van IKEA. Polen is een vruchtbare locatie geworden voor de Zweedse groep, aangezien de groep in juni 2021 zijn 45MW Huszlew-site heeft verkocht aan Octopus Renewables. Tot nu toe heeft de groep in een jaar tijd vier Poolse windprojecten ontwikkeld en OX2 zal het technische en commerciële beheer van de locatie blijven verzorgen wanneer de bouw ervan in 2023 is voltooid.

Bron: Renewables.Digital Beeldbron: Unsplash

Comments are closed.
The list of the 2,500 largest venture capital investors in the world.

Including contact details, investment focus and keyword analysis. Get 100€ off with the coupon code industryinsights2023.