Chemische industrie Duitsland: marktvolume en marktstructuur

Chemische industrie Duitsland: marktvolume en marktstructuur

De Duitse chemische en farmaceutische industrie is goed voor ongeveer een kwart van de chemische verkoop in de EU. Dit maakt Duitsland tot Europa’s sterkste chemielocatie. Wereldwijd neemt de Duitse chemische industrie na China, de VS en Japan de vierde plaats in met een omzetgerelateerd marktaandeel van ruim 5 procent. In de Duitse industrievergelijking is de chemische industrie de op twee na belangrijkste industriële sector, na de automobielindustrie en de machinebouw. Naast een aantal grote chemische bedrijven (waaronder BASF, Bayer, Fresenius, Henke, Boehringer Ingelheim) zijn er veel middelgrote bedrijven. Dit artikel is gebaseerd op de unieke Top 600 van chemische bedrijven in Duitsland – Lijst van de grootste chemische bedrijven.

Derde grootste industriële sector met gestage groei

De totale omzet van de industrie bedroeg 198,3 miljard euro in 2019. De binnenlandse verkoop was goed voor 73,8 miljard euro (37 procent) van dit totaal, terwijl 124,4 miljard euro aan verkopen (63 procent) afkomstig was van de export. Daartegenover stond een invoer van chemische producten ter waarde van 145,9 miljard euro. In 2020 veroorzaakte de Corona-pandemie een lichte daling van de verkoop in alle sectoren – een tijdelijk verschijnsel. De verkoop in de chemiesector is in de loop der tijd gestaag gegroeid – met ongeveer 80 procent tussen 1996 en 2019, of met gemiddeld 2,6 procent per jaar. Bovendien produceren Duitse chemische bedrijven ook in het buitenland. De buitenlandse productie bedroeg in 2019 ongeveer 210 miljard euro.

De vier belangrijkste productiegebieden in de chemisch-farmaceutische industrie zijn specialistische chemicaliën (25,5 procent aandeel in de totale productiewaarde – vanaf 2018), farmaceutische producten (23,9 procent), polymeren (19,7 procent) en petrochemische producten (15,8 procent). Andere sectoren: Anorganische basischemicaliën, detergenten en producten voor persoonlijke verzorging. Van de bijna 2.200 bedrijven in de chemisch-farmaceutische industrie heeft ongeveer de helft minder dan 50 werknemers. 43 procent zijn middelgrote bedrijven met 50 tot 500 werknemers. 7 procent heeft meer dan 500 werknemers. In totaal was de sector in 2019 goed voor 464 000 banen in Duitsland.
Bron: Listenchampion – Chemie Branchenreport Beeld bron: Unsplash

Misschien vind je deze lijsten van grootste bedrijven en investeerders wel leuk:

Geef een antwoord

The list of the 2,500 largest venture capital investors in the world.

Including contact details, investment focus and keyword analysis. Get 100€ off with the coupon code industryinsights2023.