Lijst van twee disruptieve startups die zonnefolie leveren

Lijst van twee disruptieve startups die zonnefolie leveren

De vraag naar energie blijft wereldwijd stijgen – daarom moeten er voortdurend nieuwe technologieën worden ontwikkeld die goedkoper, efficiënter of innovatiever zijn dan hun voorgangers. Dit geldt ook voor hernieuwbare energiebronnen, met name zonne-energie. Zonne-energie is ook populair onder de (Duitse) bevolking: uit een studie van het Fraunhofer-instituut in 2021 bleek dat bijna 50% van de bevolking elektriciteitsopwekking door middel van zonne-energiesystemen als de belangrijkste toekomstige bron van elektriciteit ziet, op de voet gevolgd door zonne-energiesystemen op open terreinen (~40%). Het zakelijke veld van innovatieve zonne-energietechnologieën is dan ook veelbelovend – er is dan ook een groot aantal disruptieve startups. Een veelbelovende nieuwe technologie op het gebied van zonne-energie zijn solarfilms. In het volgende artikel worden drie startups voorgesteld die zonnefolie aanbieden. Dit artikel is gebaseerd op de unieke Lijst van +100 ontwikkelaars van hernieuwbare energie in Europa.

Heliatek – pionier in zonnefilms

De Duitse startup Heliatek is de pionier op het gebied van zonnefolie. Het populairst is hun product “HeliaSol” – een zonnefolie die, dankzij de geïntegreerde lijm aan de achterzijde, op verschillende bouwoppervlakken kan worden aangebracht. De lichte, flexibele en dun ontworpen folie kan daardoor elk gebouw in een (groen) energieproducerend gebouw veranderen. Het in Dresden gevestigde bedrijf heeft meerdere prijzen gewonnen voor hun systeem, dat niet alleen op zichzelf innovatief is, maar ook een deur opent naar gedecentraliseerde, groene en zelfvoorzienende energieproductie.

Crystalsol – kosteneffectieve mini-zonnecellen

Een andere innovatieve startup op het gebied van zonnefolies is Crystalsol, een startup gevestigd in Wenen, Oostenrijk. Crystalsol ontwikkelde een gepatenteerd nieuw kristallijn halfgeleiderpoeder: de startup werkt met goedkope materialen zoals kuiper, zink, tin, zwavel en selenium voor de halfgeleider, die vervolgens wordt gecoat met een dunne bufferlaag om de p/n junctie te creëren. Het kristallijne poeder wordt als laatste stap toegevoegd, maar de halfgeleider is al een werkende ‘mini’-zonnecel. Door de gebruikte roll-to-roll technologie (een zeer kosteneffectief proces, waarbij elektronische apparaten worden gemaakt op een rol flexibel plastic, metaalfolie of glas) en door de eliminatie van vacuümtechnologie voor de actieve laag, is hun product zo economisch als het maar kan worden. Volgens de startup ligt hun film “aanzienlijk onder de huidige kapitaalvereisten voor fotovoltaïsche installaties”.
Quelle: Renewables.digital Bildquelle: Unsplash

Die Listen von größten Unternehmen und Investoren könnten Ihnen gefallen:

Geef een antwoord