Drie opwindende startups die slimme netwerktechnologie aanbieden

Drie opwindende startups die slimme netwerktechnologie aanbieden

Na de opwekking en de opslag van energie komt een ander interessant onderdeel van het energiesysteem met zijn unieke uitdagingen en innovatieve oplossingen: het net. Het synchrone net van continentaal Europa is het grootste van de hele wereld; dat betekent dat er veel potentieel is. Het zogenaamde “Europese supernet” is bijvoorbeeld een mogelijk toekomstig supernet dat verschillende Europese landen zou verbinden met regio’s rond de grenzen. Vooral voor hernieuwbare energie zou dit project veel meer flexibiliteit mogelijk maken – aangezien “het altijd wel ergens zonnig of winderig is”. De combinatie van netwerktechnologie en hernieuwbare energie is een zeer interessant onderwerp, aangezien de toenemende groei van het aandeel van hernieuwbare energie een nieuwe aanpak van het netwerkbeheer vergt, vooral omdat hernieuwbare energie zowel gecentraliseerd als gedecentraliseerd aanwezig is. Dit is waar het modewoord “slim netwerk” in beeld komt – slimme netwerken kunnen de integratie van variabele hernieuwbare energiebronnen mogelijk maken, gedecentraliseerde energieproductie ondersteunen, de controle over het netwerk verbeteren en meer flexibiliteit bieden. Zoals altijd wijzen startups de weg naar innovatieve technologieën, en daarom worden in dit artikel drie Europese startups op het gebied van netwerktechnologie voorgesteld. Dit artikel is gebaseerd op de unieke Lijst van +100 ontwikkelaars van hernieuwbare energie in Europa.

Heimdall Power – Uitbreiding van de netcapaciteit

De eerste startup die wordt voorgesteld is Heimdall Power – het bedrijf is gevestigd in Noorwegen en biedt intelligente sensoren aan, die zijn gebundeld in de zogenaamde neuronen. De neuronen worden geïnstalleerd op stroomdraden en zijn in staat om het elektriciteitsnet te digitaliseren door middel van gegevensverzameling. De sensoren detecteren en verzamelen de stroomtoevoer, de helling van de lijn en trillingen, alsmede sneeuwbelasting en draadtemperatuur. Zodra deze gegevens zijn verzameld, worden ze doorgegeven aan het “Heimdall Brain”, de cloud- en softwareoplossing. Dit biedt niet alleen een verhoogde lijncapaciteit door dynamische lijnclassificatie of thermisch beheer, Heimdall stelt dat tussen 25%-50% meer capaciteit kan worden bereikt, maar lokaliseert ook gebroken lijnen of biedt diagnostiek voor onderhoudsplanning.

Laki Power – Minimaliseren van monitoringkosten

Laki Power is een startup gevestigd in Reykjavik, IJsland. Laki Power biedt monitoringstations die live toezicht bieden via onder meer een 360°-camera met hoge resolutie en nachtzicht, een thermische camera, kantelsensoren en weerstations. Via deze diensten kan de startup risico’s of bedreigingen in het oog houden of verbeteringspotentieel voor de prestaties van het netwerk vastleggen. Wat de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het net betreft, biedt Laki nauwkeurige voorspellingen die leiden tot een verbetering van de netcapaciteit en van de veerkracht van de integratie en werking van gedistribueerde hernieuwbare energiebronnen en opslagsystemen. Het addertje onder het gras van de in 2015 opgerichte startup is dat Laki Power de installatie-, onderhouds- of herbevoorradingskosten minimaliseert waarmee andere bewakingsapparatuur wordt geleverd. De startups gepatenteerde technologie “PowerGRAB” is in staat om hoogspanning powerline stroom te oogsten als een bruikbare laagspanning DC uitgang, met tot honderd keer meer vermogen dan andere oplossingen.

Envelio – Plattform voor Transparantie

Envelio is een in Duitsland gevestigde startup die een Intelligent Grid Plattform aanbiedt. Het modulaire softwareondersteuningssysteem ondersteunt niet alleen de digitalisering en automatisering van de netplanning, maar ook van de netexploitatie. De startup heeft zijn diensten onderverdeeld in drie stappen: Datakwaliteit, Planning en Exploitatie. De eerste stap, de gegevensbasis, wordt gerealiseerd door hun toepassingen die voorheen geïsoleerde gegevenssystemen met elkaar verbinden. Met deze dataverbinding is Envelio in staat digitale tweelingen te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt om de gegeven data te verwerken en te evalueren. De tweede stap, de netplanning, is de belangrijkste stap voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen. Door de bereikte automatisering kan de massale integratie van hoofdzakelijk gedistribueerde energiebronnen plaatsvinden. In de laatste stap, het beheer van de netten, biedt Envelio een voortdurende transparantie over de huidige toestand van het net, waardoor de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening wordt gewaarborgd.
Quelle: Renewables.digital Bildquelle: Unsplash

Die Listen von größten Unternehmen und Investoren könnten Ihnen gefallen:

Geef een antwoord